Všetko sa začína úsmevom

Chcete mať rovné zuby? Pri dnešných možnostiach dokážu čeľustní ortopédi – ortodontisti vykúzliť dokonalý úsmev možno práve aj Vám.

Bezchybný chrup ako z učebnice má len 2 - 5% obyvateľstva. Väčšina ľudí na svete má rôzne odchýlky. Tie môžu postihnúť jednotlivé zuby, celé zuboradie alebo vzájomné postavenie čeľuste a sánky.

Kedy začať?

Ak by ste chceli vylepšiť Váš úsmev, môžete navštíviť priamo čeľustného ortopéda alebo Vás k nemu pošle Váš zubný lekár. Čas na začatie liečby je u každej odchýlky rôzny. Najčastejšie navštevujú ambulanciu deti od 7 do 13 rokov. V tomto období vie čeľustný ortopéd liečbu správne načasovať. Niekedy je liečba potrebná aj skôr. U detí s mliečnymi zubami sa zameriava na odstránenie zlozvyku. Sleduje sa cmúľanie prstov, obhrýzanie nechtov a predmetov, pretláčanie jazyka, dýchanie ústami, úrazy tváre atď.

V niektorých prípadoch sa čaká až do dospelosti, keď po ukončení rastu pacient musí podstúpiť operačnú liečbu. Nosenie strojčeka v každom veku dnes nie je žiadna zvláštnosť. Kým u detí sa usmerňuje vývoj a rast zubov a kostí, v dospelosti sa liečia následky nesprávneho vývoja. Mnohí pacienti v detstve odmietajú nosenie strojčeka. V dospelosti im krivé zuby vadia a vyhľadajú pomoc odborníka z estetického hľadiska.

Fixný alebo snímateľný?

Všeobecne sa dá povedať, že pre deti so zmiešaným chrupom (mliečne aj trvalé zuby) je vhodný snímateľný strojček – aparát, ktorý nosia čo najčastejšie cez deň a celú noc. Na trvalé zuby sa lepí fixný strojček, ktorý si pacient sám nemôže dať dole.

Ako dlho sa nosí strojček?

To závisí od závažnosti odchýlky. Čeľustný ortopéd navrhne liečbu každému pacientovi individuálne. Aktívna liečba – vyrovnávanie zubov trvá v priemere 2 roky. Po sňatí strojčeka nasleduje udržiavacia fáza liečby, počas ktorej nosí pacient udržiavací – retenčný aparát alebo fóliu. Na vnútornú stranu zubov sa často lepí tenký drôtik. Udržiavacia fáza trvá minimálne 3 až 6 rokov. Zuby po sňatí strojčeka majú tendenciu posúvať sa na pôvodné miesto. Preto je nevyhnutné fixovať ich v novej polohe, aby sa kosť stihla spevniť.  

Neškodí strojček mojim zubom?

Pacienti sa často obávajú, že im fixný aparát poškodí sklovinu zuba. Tieto obavy sú zbytočné. Sklovina je najtvrdšie tkanivo ľudského tela. Všetky kovové nástroje majú nižsiu tvrdosť. Pri lepení fixného strojčeka sa sklovina upravuje špeciálnym lepidlom. Môže sa stať, že po sňatí aparátu sa objavia na zuboch biele fľaky. Tie však vznikajú u pacientov, ktorí si počas liečby zle umývali zuby. Fixný aparát predstavuje retenčné miesto pre zachytávanie zbytkov potravy a zubného povlaku. Pred nasadením strojčeka je každý pacient oboznámený s čistením zubov a strojčeka. Pri každej kontrole sa mu vysvetlia riziká zanedbanej hygieny a vzniku kazu.

Na záver ... koľko to stojí?

To závisí od závažnosti odchýlky. Pacientom s ťažkými vrodenými chybami poisťovňa uhradí takmer celú liečbu. Do 18 rokov časť liečby uhradí zdravotná poisťovňa. Dospelí si liečbu platia v plnom rozsahu.


Ako na zdravé zuby
Ústnou hygienou označujeme preventívne opatrenia, ktoré bránia vzniku ochorení ústnej dutiny, ako sú zubný kaz a zápal ďasien. Ústna hygiena môže byť profesionálna, ktorú robí Váš zubný lekár alebo dentálna hygienička a individuálna, ktorú robí samotný pacient.