Ako na zdravé zuby

Ústnou hygienou označujeme preventívne opatrenia, ktoré bránia vzniku ochorení ústnej dutiny, ako sú zubný kaz a zápal ďasien. Ústna hygiena môže byť profesionálna, ktorú robí Váš zubný lekár alebo dentálna hygienička a individuálna, ktorú robí samotný pacient.

Individuálnu hygienu vykonáva človek každý deň prostredníctvom pomôcok ústnej hygieny, ktoré nám odstránia zbytky potravy a zubný mikrobiálny povlak. Zuby by sme mali čistiť minimálne dvakrát denne a to po raňajkách a pred spaním. Najlepšie je čistenie po každom jedle. Súčasťou večerného čistenia pred použitím zubnej kefky a pasty je nevyhnutné čistenie medzizubných priestorov, čím umožníme fluoridovým iónom z pasty preniknúť do skloviny v miestach, ktoré nie sú prístupné vláknam zubnej kefky. V súčasnosti sú preferované kefky s krátkou pracovnou časťou a s vláknami zakončenými v jednej rovine. 

Používaním tvrdých kefiek si pacient môže spôsobiť poškodenie v podobe klinových defektov alebo ústupu ďasna, ktoré sa môžu prejaviť zvýšenou citlivosťou zubov. U bežného pacienta odporúčame použitie stredne tvrdých kefiek. Pacientom so zápalom ďasien odporúčame použiť mäkkú kefku. Okrem použitia správnej tvrdosti vlákien je dôležitá aj technika čistenia zubov. O tom, ktorú techniku použiť, Vás informuje Váš lekár alebo hygienička. U detí, ktoré motoriku nemajú tak skoordinovanú ako dospelí, sa odporúčajú krúživé veľké pohyby, ktoré u zdravého dospelého človeka nahradia jemné krúživé, vibračné pohyby kefkou s vláknami prevrátenými pod 45 stupňami k ďasnu zvlášť v každom zuboradí okolo skupiny dvoch zubov, čím odstránime povlak z ďasnového vačku.

 V minulosti odporúčanú techniku stieravých pohybov kefkou od "ružového k bielemu", teda od ďasna k zubu, v súčasnosti nahradila hore uvedená technika vymývania ďasnového vačku. Táto technika nám zabezpečí mechanické odstránenie mikroorganizmov z ďasnových vačkov. Výmena kefky by mala byť podľa opotrebovania, od techniky a tlaku pri čistení a frekvencie čistenia. Mnohé kefky majú indikátor opotrebovania, ktorý nás informuje o potrebe výmeny kefky. Elektrické zubné kefky sa odporúčajú menej zručným pacientom, deťom a hendikepovaným pacientom, ortokefky u pacientov s fixným ortodontickým aparátom.

Jednozväzková kefka sa odporúča použiť všade tam, kde sa nedostane hlava bežnej kefky - zadná plocha posledného zuba, do medzier medzi zubami, pri fixných ortodontických aparátoch a protetických prác. Ak patríte k tým, ktorí nevydržia v kúpeľni potrebný čas, môžete si takúto kefku vziať napríklad k televízii a čistiť si zuby počas jej sledovania. Kefky na čistenie zubných protéz sa používajú na čistenie vonkajšej a vnútornej plochy protézy. Na záver rodičia nezabudnite, že za zuby Vašich ratolestí zodpovedáte Vy! Preto deťom do ôsmich rokov života musíte pomáhať zuby dočistiť a kontrolovať, kým za seba neprevezmú zodpovednosť.



Neviditeľné strojčeky
Ak máte krivé zuby a ešte stále váhate nad strojčekom, možno Vám pomôže v rozhodovaní sa týchto pár riadkov. Priblížme si spôsob vyrovnania zubov pomocou neviditeľného strojčeka - aparátu.